15.11.16

Mevsimler

Çambaşı Yaylası / Kabadüz


Nurettin Topçu


“Bir şehrin insanları, kalabalığın bulanık dalgasından sık sık kaçarak kırlara, ormanlara ve akar sulara sığınıp da onlarla konuşmaktan hoşlanmıyorsa, o şehirde sanat mektebi açılmamış demektir.”

İnsanlar mutlu olduklarında,
Mevsimin kış mı yaz mı olduğunu farketmezler
Aslında mevsimin ne önemi var,
Gönüllere lazım olan bir tatlı söz..
İşte o söz ki, gönül kışının güneşidir...


Sabahattin Ali

  • Hiç bu kadar yakın toprakla temas etmemişti tenim, kokusunu bu kadar yakın duymamıştım yitip giden gecelerin. Acaba şuan üzerime toprak atan avuçlar, daha evvelden dokunmuşlar mıdır vücuduma. Ne yazık hissetmedikleri kalbi şimdi çamurlar kaplar, olsun benim yüreğim çamurlar arasında da parlar.[line]
  • İlkbahar gibi bir mevsimi olan bu dünya, üzerinde yaşanmaya değer… Ne olursa olsun…


'Benim adım sonbahar.....Hani şu ıslak yollarında yürürken başından sarı kırmızı yapraklar düşen mevsim... hani sıcak bi ortam da sıkı sıkıya sarılıp doya doya kahveni içitiğin mevsim... | alıntı



Hatice Kutsal

Ne çabuk geçti o güzelim yıllar.
Daha yolun başındayız dediğimiz yaşlar.
Kısacıkmış uzun sandığımız o yollar.
Kışa yakın bir bahardayız,
Kimbilir belki de bu son bahar.



Mevlana Celaleddin Rumi

Ve mevsim geçer, gölge veren ağaçların dalları kurur,
Sabır taşar,
Canından saydığın yar bile bir gün el olur.
Aklın şaşar, dostun düşmana dönüşür.
Düşman kalkar dostun olur.
Öyle garip bir dünya,
Olmaz dediğin ne varsa olur.
Düşmem dersin düşersin.
Şaşmam dersin şaşarsın.
En garibi de budur ya;
Öldüm der durur yine de yaşarsın...[line]
"Ben bir dağım, sesim, sözüm, yârin sadâsıdır, yârin sözüdür. Ben bir resimim, benim ressamım o güzeldir. Sen sanıyorsun ki, konuştuğum zaman ağzımdan çıkan sözler, benim sözümdür. Hayır; anahtar kilide sokulur da açılırken ses çıkarır ya, işte benim sözlerim böyledir.."



Kabataş | Kasım 2013

musa eroğlu

çürümüş yaprak gibiyim,
güz değil bahar utansın...
çatlamış toprak gibiyim,
ırmaklar çaylar utansın...

Snapseed ile düzenlendi

Alıntı

Bakma aylardan KASIM,
Mevsimlerden sonbahar olduğuna.
Sen ne zaman istersen çık gel.
Benim kapım her zaman..
ARALIK sana...


Alıntı

O geliyor..Son(lu)bahar geliyor.....Hani şu ıslak yollarında yürürken başından sarı..kırmızı.. yapraklar düşen mevsim..hani sıcak bi ortam da sıkı sıkıya sarılıp doya doya kahveni içitiğin mevsim...Damlacıklı camın kenarında doya doya kitabını okuduğun mevsim..


Ahmet Aşkın Küçükkaya

Mevsim Sonbahar,
Şimdi en güzel çağıdır,
beyhude takılmanın,
dostlarla selamlaşmanın,
okuyup paylaşmanın...
Yanan sobanın sıcağında mayışmanın,
ağır müzikler dinleyip ağırlaşmanın
mevsimidir şimdi...

Lakin kırık sazım,
derin sızım...

31 Ekim 2011

Kar taneleri ne güzel anlatıyor, Birbirlerine zarar vermeden de yol almanın mümkün olduğunu...


Margo Daniel

Bir ağaç bir ormanın başlangıcı olabilir.
Bir kuş, baharın müjdecisi olabilir.
Bir gülümseme bir dostluğu başlatabilir.
Bir tokalaşma moralinizi yükseltebilir
Bir yıldız, denizde bir gemiye yön gösterebilir.
Bir tek kelime, büyük bir idealianlatabilir.
Bir huzme güneş ışığı, bir odayı aydınlatabilir.
Bir mum , karanlığı yırtabilir.
Bir gülüş, hüznü fethedebilir.
Bir adım, uzun bir yolculuğu başlatabilir.
Bir dua, bir kelimeyle başlar.
Bir umut ışığı ruhumuzu besleyebilir.
Bir dokunuş, ne kadar önemsendiğinizi hissettirebilir.
Bir ses, bilgelikle konuşabilir.
Bir, yürek gerçek olanı anlayabilir.
Bir yaşam çok şeyi değiştirilebilir.
Görüyorsun ya.
Her şey sana bağlı!.
Ne kadar önemli olduğunuzu asla unutmayın.


Halil Cibran

Doğa, hoşgeldin diyen kollarıyla uzanır bize ve onun kadınsı güzelliğinden haz almaya çağırır bizi; ama biz onun sükunetinden ürker, kalabalık kentlere akın ederiz ve orada tıpkı vahşi bir kurdun önünden kaçışan koyunlar gibi birbirimizi sıkıştırarak yaşarız.

Ece Temelkuran

Mevsimlerin en merhametlisidir kış. Evin mevsimi; sarılmanın, sarınmanın, sarmalanmanın..Sıcak çayların, derin sohbetlerin, efkarlıca içmelerin mevsimi...Karşılaşmaların değil, buluşmaların mevsimi...Sıcak olan herşeye doğru neşeyle yönelmenin, böylece hep beraber ılımanın... Yaşamın çamursu halini uzun uzun düşünmenin mevsimi...Atkılar ve bereler yüzünden dağılmış saçlarımızla bizi güzel bulacak birileri olacak mı bu kış?...Yatak 36.7 derece olacak mı girdiğimizde?Yoksa boynunu kendine yaslayan kuğular gibi mi olacağız bu kış da? Öyle işte... Mevsimlerden en ince fikirlisidir kış. İyi kışlar!"

Mine Söğüt

Kasım veda ayıdır.
Geçmişe veda, geride kalan tüm
mevsimlere elveda.
Mevsimsizdir.
İçinde yaz da
vardır, bahar da..
Oysa kış ayıdır.

Kafaları karıştırmakta o yüzden
ustadır…

Radyo Voyage

Güneşin pırıltısı ile parıldayan, rüzgarın hafif esintisi ile ferahlatan yaz mevsimi, yerini gardımızı aldığımız, kendimizi soğuktan koruduğumuz, iç mekanlara sığındığımız günlere bırakıyor. Yaz sonları, tarifi zor bir hüzün bırakır çoğumuzun üzerinde… Belki güneşin ısıtan ışıltısını, belki de renklerin sefasını geride bırakmanın hüznüdür bu... Ama unutmayalım, yaz mevsimini her ne kadar gençliğin enerjisi ile ilişkilendirsek de, daima bilgelik düşer kışın payına. Kışa merhaba demeye yavaş yavaş hazırlandığımız bu günler, içsel bir yolculuk yapmak için idealdir. Battaniyeler, sıcak içecekler, kitaplar, filmler, kulağımızda huzur veren bir müzik, defter ve kaleminiz…

Tuba Küçük

Sonbahar Güzellemesi

Yaz bitti. Takvim yaprakları olmasa melez yaprak renklerinden anlayacağız  sonbaharın gelişini. Salkım salkım kuruyan yapraklar belirdi ağaçlarda. Çerağ uyandırıyor yanık  renkli yapraklar;  “güz geldi” diye haber verirken...

...

Haşmet Babaoğlu

Eylül... Hep hüzünle anılır. Fakat huzurla da anılmalıydı. İşlerin yeniden yoğunlaşması, okulların açılması, yazlıklardan dönülmesi derken, eylülün huzurla kardeşliği dikkatlerden kaçıyor. Toplumun takvimi tabiatın takvimini ezip geçiyor ne yazık ki!

Cavit Çağ

Bulutlar bile bırakıyorken,
kendilerini ağırlaştıran yağmurları
Sen hüzünleri, öfkeleri, korkuları neden tutuyorsun ki
Yıka bütün duygularını...
YAŞAMI İLİKLERİNE KADAR HİSSET..

Andersen

kırlarda güzel çiçekler bitsin
söğütler yünlü eldiven giysin
tarlakuşu çayırda, guguk kayında bak,
bahar gelmiş şubat ayında
çivt-çivt! guguk! oh, kuş sesleri
gel sevgili güneş, ısıt bizleri

Doğaya kavuşmak sadece yaşamınıza inanılmaz güzellikler getirmekle kalmaz, aynı zamanda ruh halinizi de önemli ölçüde iyileştirir.

clarissa p. estes: 

eğer dışarı çıkıp ormana gitmezseniz asla bir şey olmaz ve hayatınız da hiçbir zaman başlamaz.

Serdar Kılıç

... artık sonbaharın son günleri. Kısa süre sonra etraf beyaza, kış yorganına bürünecek. Mevsimlerin geçişini doğada gözlemlemek müthiş bir duygu. Özellikle bu geçiş dönemlerinde hava tarif edilemeyecek kadar muhteşem kokuyla yüklü olur. Köknar ağaçlarının üzerine yağacak ilk karın güneş batarken gümüşten bir pus haline dönüşmesini hiç gözlemleme fırsatınız oldu mu? Doğayı stresin panzehiri olarak görebilmeniz dileklerimle, herkese selam olsun.

Friedrich Nietzsche

Haykırışan kargalar
Darmadağın uçuşuyor kente doğru
Nerdeyse yağacak kar
Yeri yurdu olanlara ne mutlu!

Donmuş kalakaldın,
Hanidir gözlerin arkada!
Boşuna kaçışın, ey çılgın,
Kıştan uzaklara!

...

Müslüm Gürses, Öyle bir dünya isterim ki 

Öyle dünya isterim ki
Bu dünyadan uzak olsun
Ne kış ne de bir yaz isterim
Mevsim ilkbahar olsun

Kırlarla sevda arasında bir eşlik düşünülmüştür. Doğrudur bu. Sevdiğimiz kadını mavi gök, yeşil çimen, çiçekler, kokular, meltem, kurlardaki, ormandaki pırılpırıl yalnızlık kadar güzel hiçbir şey çerçeveleyemez.

Orhan VELİ

Uyandım baktım ki bir sabah,
Güneş vurmuş içime;
Kuşlara, yapraklara dönmüşüm,
Pır pır eder durur, sonbahar rüzgârında.
Kuşlara, yapraklara dönmüşüm;
Cümle âzâm isyanda;
Kuşlara, yapraklara dönmüşüm;
Kulşara,
Yapraklara.

Bulutlar bile bırakıyorken, kendilerini ağırlaştıran yağmurları Sen hüzünleri, öfkeleri, korkuları neden tutuyorsun ki Yıka bütün duygularını... YAŞAMI İLİKLERİNE KADAR HİSSET..

Reşat Nuri Güntekin

  • Ömrünün bazı saatlerinde herkes az çok şairdir. Bence gür, aşkın ifadesidir. Dikkat etmez misin? Sevda mevsimi gelince güller kızarır, kuşlar bin türlü ahenkler, teranelerle minimini göğüslerini yırtarlar...[line]
  • Güzelliğe hürmet insanlar için bir vazife değil midir? dedi, bak tabiat, şu ağaç altlarını ne güzel süslemiş... Birbirini seven ruhlar için âdeta bir visal sahnesi hazırlamış... Bakmadan, görmeden geçersek tabiatin ruhu incinmez mi? 

    Refik Halid Karay

      • Hayatımın en güzel cihetlerini her halde para ve ikbal temin etmiyor; küçücük duygularımla yaşamanın zevkini çıkarabiliyor, yirmi dört saatimin dörtte birinde lezzet bulabiliyorum. Mesela, mevsim kış mı, İstanbulun soğuk, çamurlu sokaklarında, kalkık yakamın içine çökmüş bir halde dolaşıp yorulduktan sonra, geç vakit evime gelmişim; işte oda ... Ziynetsiz, külfetsiz, fakat sıcak, aydinlık bir oda... Oh ! Bu yaldızsız, lakesiz, avizesiz, ( Sevr ) siz oda ne sade, lakin ne mahrem, ne cana yakın bir muhit ... Ne kadar pürüzsüz temiz bir neş'e, bir saadet duyuyorum. Bir neş'e, bir saadet ki bunu en muhteşem salonlarda duyamazdım. Hayat ne güzel şey! Ne kadar mes'udum ![line]
      • Durgun bir sonbahar akşamı, tek başıma, Kalamış koyu kenarındaki kumsallarda ağır ağır yürüyorum. Ufuk kıpkızıl... Fakat sahillere doğru bu kızıllık koyulaşarak geliyor ve erguvaniden, leylakiye dönüyor, nihayet, tam kenarda morlaşıyor. Nereden geldiği farkedilmiyen çocuk kahkahaları... İşte iki narin ve genç hanım, acele acele, yanyana yürüyorlar ... Denizde yarı çıplak bir adam, elinde kepçe, balık arıyor ve her adımda geniş su halkaları katmer katmer açılarak, renk renk dört tarafa yayılıyor. Sigaramın tadı o kadar başka ki adeta beni sarhoş ediyor; zihnim, tamamen aydınlık; hiç bir keder, dert, endişe duymuyorum. Tabiatin güzelliği sancıları dindiren bir bayntıcı ve uyuşturucu ilaç gibi damarlarıma rahatlık ve sükunet verdi. Ben bu istirahate, bu sükunete en büyük mevkilerde, ikbal ve itibar koltuklarında nail olamazdım. Hayat ne güzel şey! Ne kadar rahatım ![line]
      • (...) biliyorsunuz ki gurbette muhakkak, gözlerinizi kapayıp bu mesireleri canlandırmaya çalışacaksınız. O halde, haydi bir arabaya ve sandala atlayınız, mesim müsait... Sakin, tatlı, melal verici bir sonbahar her tarafı güzelleştirdi...

      Goethe

      Beni sorarsan, iyiyim. Bu cennet gibi güzel yerde yalnızlık benim için bulunamaz bir şifa kaynağı oluyor. Herşeye canlılık veren baharın türlü güzellikleri ürkek kalbimi coşturuyor. Her ağaç, her çalılık bir çiçek demeti. Bu güzellik denizinde yüzmek, ondan alabildiğine beslenmek için insanın kelebek olacağı geliyor.
      [line]

      Ömer Seyfettin

      Küçük Salonun fes renginde kalın, ağır perdeli penceresinden dışarı muhteşem, parlak bir suluboya levhası gibi görünüyordu. Saf mavi bir sema... Çiçekli ağaçlar... Uyur gibi sessiz duran deniz... Karşı sahilde mor, fark olunmaz sisler altında daglar, korular, beyaz yahlar... Bütün bunların üzerinde bir esatir rüyasının havai hakikati gibi uçan martı sürüleri!
      [line]
      “İlkbaharda Yavaşça, dikkatli yürüyün, çünkü doğa ana hamiledir.”

      Kızılderili Atasözü[line]

      “Eğer kış, baharı yüreğimde saklıyorum deseydi, ona kim inanırdı?”

      Halil Cibran



      [favorite]

      Orjinal içerik | fotoğraflar kaynak gösterilmek suretiyle paylaşılabilir.

      Yorum Gönder

      ♡ Yorumlarınıza en kısa sürede geri dönüş yapılır.
      ♡ Üyeliğiniz yoksa dahi anonim profili seçerek yorum yapabilirsiniz.

      Whatsapp Button works on Mobile Device only

      Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın.