7.5.18

Gençlere Öğütler


Kendimize Gelelim

Sosyal medyada takip ettiğim müftü arkadaşım 'gençlere öğütler' başlıklı bir takvim yaprağı paylaşmış... Takvim yaprağında yazılı olan öğütleri okuyunca gördüm ki bilgiler müstesna ancak sadece gençleri değil hepimizi ilgilendiren neviden  tavsiyeler ihtiva ediyor...  Haşmet Babaoğlu'nun "Hiç!" başlıklı pazar yazısında; "Geleneğin "hikmetli sözleri" gitgide sosyal medyanın gönül çalıcı aforizmalarına dönüşüyorlar. Feci bir sapma! Onlar biz yattığımız yerden "like"layalım diye değil, sarsılıp kendimize gelelim diye söylendiler." diyor... Bu vurucu tespitin üzerine söyleyebileceğim başka sözüm yok... Nasihatlere karşı kendimizi kapatmadan verilen öğütlerden istifade edebilme çabası içerisinde olmakta fayda var... Özellikle gençlerimizin hayatlarına dokunup onlara müsbep manada istikamet verebilecek öğütlerle buluşturma konusunda sorumluluk almalıyız... Sağlıcakla Kalınız...

Gençlere Öğütler

  • Sebat et genç dostum sebat et! Damlaya damlaya göl olur. Ve aynı noktaya düşen damlacıklar zamanla mermeri bile deler.

  • Bir işe başladığında bir dersi öğrenmeye bir kitabı okumaya koyulduğun zaman telaş edip sabırsızlanma. Sakin ol. Yol al fakat acele etme. Sindirerek çalış ve öğren.

  • İşinde ve dersinde herhangi bir fikri veya noktayı küçümseyerek ihmal edip geçme. Küçük ihmallerden bazen büyük zarar doğduğunu unutma.

  • Gece yatağına uzandığın zaman, o gün ne yaptığını ve yarın ne yapacağını kendine sormadan uyuma.

  • Her gün iyi bir eserden yüksek sesle beş, on sayfa oku. Bu sayede konuşma ve söz söyleme istidadın gelişir.

  • Rastladığın edebi felsefi bazı güzel parçaları ezberle. Bu sayede hem kelime ve ifade hâzinen zenginler hem de hafızan kuvvetlenir.

  • Çalıştığın bir dersin, bir kitabın fasıl ve bahislerini bitirdikçe kitabı kapayıp okuduğunu özet hâlinde not et. Bir dersi bir kitabı en iyi anlayıp öğrenmenin yolu, onu bu suretle yazmaktır.

  • Verimli çalışmayı iş üzerinde geçirdiğin zamanla hesaplama. Çalışmanın neticesine ve öğrendiğine bak.

(Ali Fuad Başgil, Gençlerle Başbaşa, s. 64.)


Yine aynı takvim yaprağın sağ tarafında aşağıdaki dizelere yer verilmiş 


herzeyle iştigali bırak!
Adamlığın yolu neredeyse, bul da girmeye bak!
Adam mısın: ebediyyen cihanda hürsün gez; Yular takıp seni bir kimsecik sürükleyemez.
Adam değil misin, oğlum, gönüllüsün semere
Küfür savurma boyun kestiğin semercilere.

Mehmet Akif Ersoy

kişisel blog,takip et
  1. İçerikteki nasihatlere "Hakikaten doğru." gibi bir söz ile cevap vermek pek de haddime değil tabii. Ama Haşmet Babaoğlu'nun saptamasının ne kadar yerinde olduğunu paylaşmak isterim. Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir okur olarak Haşmet Babaoğlu'nun kalemine meftun olmakla birlikte bir blog yazarı olarak, idolümün çizgisinde ve niteliğinde yazılar yazabilme ihtimalimin olmayışına içerliyorum... :) Kıymetli yorumunuz için sağolun...

      Sil

♡ Yorumlarınıza en kısa sürede geri dönüş yapılır.
♡ Üyeliğiniz yoksa dahi anonim profili seçerek yorum yapabilirsiniz.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın.