11.9.15

Bazı insanlar çok yalnızdır


İnsanoğlu doyumsuz, İhtiyaçları ise sınırsızdır. Zor sahip olur, çabucak vazgeçer. Hayalini kurduğu ve değeri parayla ölçülebilen metaaya kavuşabilmek için azmeder, sabreder ve sahip olur. Çoğu böyledir, elde ettikten sonra da el kiri olur kıymetsizleştirir ve değersizleştirip bir kenara atar. Bu yaklaşım Çağımızın vebasıdır aslında.

“Kaderde nevarsa olur etme merak, uyma kendi nefsine Hakkın emrine bırak. Altından ağacın olsa zümrütten yaprak, Aç gözünü doyurur bir avuç toprak” dizelerinden bi haber alabildiğine istemekten geri kalmayız…

İnsanların kendilerini gereğinden fazla önemsediği bir süreçten geçiyoruz ayrıca. Her türlü zorluğa göğüs gerip, yaşam kalitelerinden ödün vererek elde ettikleri birikimlere tapan insanlarda var etrafımızda. Hayallerindeki maddi veya manevi kazanımlara sahip olan kişiler, işgal altındaki toprakları kurtarmış komutan edasıyla, mallarına sahip olma süreçlerini anlatırlar ballandıra ballandıra, kulaklarını tıkamış kalabalığa, salyalarını saçarak.

cocukBir de benlik duygusu hakimdir çoğumuzda. Sen buranın bel kemiğisin, sen olmasan burası çöker şeklindeki övgülere layık olduğumuzu düşünmeye başlar ve çabucak havaya gireriz. Egomuzun okşanmasından aldığımız hazla kibrimiz kabarır ve krallığımızı ilan ederiz. Ama durum böyle değildir. Kişiler gelip geçici kurumlar bakidir. Bu konuya, sevgi pınarı Mevlana Celalettin Rumi‘nin şu sözleri noktayı koymuştur. “100’de ısrar etme, 90’da olur. İnsan dediğinde noksanda olur, bir benim deme, ne benler var bilsen. Yoksan da olur”

” Zenginlik çok şeye sahip olmak değil, az şeye ihtiyaç duymaktır “ Bu kural “Charlotte” kuralı imiş. Charlotte adında bir Fransız kız sadece sahip olduklarıyla yaşamayı denemiş ve ihtiyacı olmayan eşyalarını dağıtarak minimalist bir hayatı tercih etmiş. Ve böyle çok daha mutlu olunabileceğini öğretmiş etrafındakilere.

Asıl zenginlik kanaattir. Kazandıklarınla beklentilerinin aynı seviyede seyir edebiliyor olmasıdır. Friedrich Nietzsche‘nin şu sözü, aslında paranın malın mülkün ne kadar ağır bir yük olduğunu gözler önüne seriyor; “Az şeye sahip olanın esareti de az olur, yaşasın asil yoksulluğum”

“Bazı insanlar çok yalnızdır, çünkü sadece paraları vardır”

Allah bizleri, sadece parası olan, yalnız insanlar olmaktan korusun.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın.