1.8.19

Kitapların Verdiği Zevk

Amerikalı eğitimci ve yazar William Lyon Phelps, Yale Üniversitesi'nde eğitim verdiği dönemde aşağıda bir kısmı bulunan konuşmayı yaptı. Konuşması radyolardan yayımlandı. Phelps bu konuşmayı, Nazilerin Berlin’de düzinelerce kitabı Alman fikirlerine uymuyor diye yakmalarının ardınidan yapmıştı.

Okuma alışkanlığı insanlığın en büyük değerlerinden biridir ve biz kendi kitaplarımızı okumayı, ödünç alınanları okumaktan daha çok severiz. Ödünç alınan bir kitap evde bir konuk gibidir. Ona saygılı bir resmiyetle özenli davranmalı onun hiçbir zarar görmemesi sağlanmalı sizin çatınız altında acı çekmemelidir. Onu bir yere dikkatsizce koyamazsınız, onu işaretleyemez, sayfalarını kıvıramazsınız, onu alışık olduğunuz şekilde kullanamazsınız. Ve bir gün, gerçi bu nadiren olur, onu iade etmeniz gerekir.

Ancak kendi kitaplarınız size aittir. Onlara resmiyeti ortadan kaldıran samimi bir şefkatle yaklaşırsınız. Kitaplar kullanmak içindir, göstermek için değil. İşaretlemeye, masaya bırakmaya, tam açmaya ve yüz üstü bırakmaya korktuğunuz hiçbir kitaba sahip olmamalısınız. Kitaplarda sevdiğiniz bölümleri işaretlemek için iyi bir sebep, bunun orada yazılanları daha kolay hatırlamanıza ve alıntı yapabilmenize imkân sağlamasıdır. Yıllar sonra onları okuduğunuzda daha önceden bulunup izlerinizi bıraktığınız bir ormana tekrar gitmiş gibi hissedersiniz. Eski topraklarda gezmiş gibi olursunuz. Okuduğunuz andaki entelektüel hâl ve önceki siz tekrar gözünüzde canlanır.

Kitap, kahve, kırmızı kalem /  ferdi bişkin

kişisel blog,takip et

Yorum Gönder

♡ Yorumlarınıza en kısa sürede geri dönüş yapılır.
♡ Üyeliğiniz yoksa dahi anonim profili seçerek yorum yapabilirsiniz.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın.