Ben, dedi, okuduğum kitabın kahramanlarını sevmek isterim; onları dostum farz ediyorum, hep kendileriyle beraber yaşıyorum ve yanımdan ayrılmalarını istemiyorum.
...
Müfritsiniz.- Belki; bence kitap demek bir defa okumak için yazılan şey değildir. Bazı tanıdıklarım haftada üç dört tane okuyorlar. Onlara hayret ediyorum. Kitap, nasıl diyeyim... İçinde yaşadığımız ev gibi olmalı, vatan gibi olmalı, ona alışmalıyız, bağlanmalıyız, köşesini bucağını gayet iyi tanımalıyız, her noktasına hatıralarımız karışmalı. Değil mi? Bir musiki parçası gibi... Her vakit başka başka eserler okuyanlar, iki üç günde bir dostlarını, evlerini, vatanlarını değiştiren insanlara benzemezler mi? Belki bunun için her yerde pek çok kitap çıkıyor, fakat iyileri ne kadar az.
...
Evet, kitap okumak bir sanattır; belki de yazmak kadar güç bir sanat. Onun için muharrirler, yalnız muharrirlerin okuması için yazmalıdırlar. Kari ile muharrir arasındaki seviye aynı derecede olmazsa anlaşmanın imkânı kalır mı? - Tamamıyla böyle düşünüyorum.
....
Arkasından mahut vecize: “Ne kadar insan Verther’i okuduğu için intihar etmiştir.”[line]
Peyami Safa'nın, Bir Tereddütün Romanı isimli eserinden bir bölüm okudunuz...
Başlık çok ilgimi çekti...
YanıtlaSilTeşekkür ederim Ersince... hoş geldiniz...
SilÇok güzel bir alıntı. Okuyunca hemen kitaplığıma koştum. 2001 yılında okumuşum bu kitabı. Merakla altını çizmişmiyim bu satırların diye baktım, yok. Kitapta tek satır yok altı çizilen.
YanıtlaSilŞimdi nasıl bulabilirim, hangi sayfadadır bu satırlar...
Teşekkür ederim... Ben epub olarak okuyorum şu an bu kitabı... Üstte alıntıladığım anlatımlar kitabın 23. ve 24. sayfasındalar... selamlar... hayırlı cumalar...
SilPeyami Safa'nın iki kitabını okudum ve bu onlardan biri değil, merak ettim. Bazen bazı kitaplarla ya ilk karşılaşmanın verdiği huzurla ya da belli bir alışmışlığın sunduğu bağla bütünleşiyorum ve kitabın son sayfası gelmesin diye uğraşıyorum. Uğraşıyorum sahiden, yavaşlıyorum gittikçe.
YanıtlaSilMutlu ve neşeli yıllar dilerim :)
Yavaş okuyunca daha iyi özümseniyor... bu bakımdan üstte anlatılanlara katılıyorum... Bir de şöyle bir durum var... Literatürde Bibliyomani diye adlandırılan bir rahatsızlık varmış... kitap alıp okumama hastalığıymış bu... Böyle yapmaktansa yavaş okumak daha doğru diye düşünüyorum... kıymetli Yorumunuz için teşekkür ediyorum.... Size de mutlu ve gönül dinginliği içerisinde sizin için hayırlı olabilecek yeni güzel gelişmelere gebe yeni bir yıl diliyorum... Yazılarınızla yeniden bloğunuza dönmeniz sevindirici... :)
SilGüzel bir kitaptır.Yillar önce okumuştum.
YanıtlaSilHastalıkla ilgili bölümleri insanı boğsa da diğer olayları tahlil ve izah konuları gerçekten çok güzel... Kitap hakkında düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim...
Sil