14.5.19

Türk müyüz, Osmanlı mı?

türk müyüz osmanlı mı
Bazı makalelerimde “Osmanlı İmparatorluğu, Os­manlı Devleti, Osmanlı Meşrutiyeti, Osmanlı münevveri, Osmanlı şâiri, Osmanlıca…” deyimlerini kullanırım. “Os­manlı”yı “Türk”ten ayırıyormuşum zannını veren bu vasıf­landırmalar beni yazılı ve sözlü sorular karşısında bırakı­yor, “İstizah” sınırını aşıp itiraz hâlini alan bu sorular şöy­le özetlenebilir.

  Bugünkü Türk devleti Osmanlı devletinin devamı değil midir? Rejim değişmekle bir devletin bünyesi ve mahiyeti değişir mi? Osmanlı devleti yabancı bir devlet midir? Osmanlılar Türk değil midirler?

Hiç şüphesiz bugünkü Türk Devleti, Osmanlı Devle­ti’nin devamıdır. Coğrafyası, tarihi, dili, kanunları, mülkî teşkilâtı aynıdır. Cumhuriyet rejimini kuranlar Osmanlı ricâlidir. Edebiyat tarihimiz, kütüphanelerimiz Osmanlı kütüphâneleridir. San’at âbidelerimiz: Câmiler, şadırvan­lar, çeşmeler, medreseler, Osmanlı mimarîsidir. Os­manlı milleti Türk milletiydi. Atalarımızdı. Her Türk’ün  müşterek soyadı “Osmanlı”dır. Bunu inkâr etmek için coğrafyayı, tarihi, dini, dili, hukuku, ecdadımızı inkâr et­mek, soysuzluğu kabullenmek lâzımdır. Bir devletin reji­mi, hattâ adı değişebilir siyasî coğrafyası, tarihi, dini, dilive teşkilât, aynı kaldıkça bünyesi ve mahiyeti (yâni ken­disi) devam ediyor demektir.

Osmanlı Devleti veya Osmanlı münevveri gibi tabir­ler, Cumhuriyetten evvelki devirleri kısaca ve kolayca ha­tırlatmak için bir tasarruftur, elverişliliktir, yoksa ayrı bir varlığın ve mahiyetin ifadesi değildir. Türk olduğumuz ne kadar muhakkaksa, Osmanlı olduğumuz da o kadar aşikârdır.[line]

(İlk Yayımlanma tarihi: Milliyet, 7 Şubat 1959)

(Peyami Safa, Osmanlıca Türkçe Uydurmaca; Ötüken Yayınları, İst. 1999, s. 11)

kişisel blog,takip et

Yorum Gönder

♡ Yorumlarınıza en kısa sürede geri dönüş yapılır.
♡ Üyeliğiniz yoksa dahi anonim profili seçerek yorum yapabilirsiniz.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın.