17.4.19

Okudum, Cuma Mektupları 4, İsmet Özel

[line] Aziz misafirlerim ve sevgili arkadaşlarım; Hususi bloğumun temel paylaşım taşlarından birisi 'Okuduklarım' bölümüdür... Okuduklarımı kaynak oluşturmak adına bu bölümde kayıt altına alıyorum... Okuduklarım bölümümüzün şimdiki konuğu ise İsmet Özel'in Cuma Mektupları 4 isimli eseridir... Yine bu bölümde daha önce İsmet Özel'in Neyi Kaybettiğini Hatırlı isimli eserini konuk etmiştim.... Sözü yormadan öze geçelim ve girizgah bahsini burada bitirelim... Affınıza mağruren kitaptan önemli gördüğüm bazı düşünceleri spoilere kaçmadan sizlerle paylaşalım... Burada olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum... Sağlıcakla kalınız..

Cuma Mektupları 4 / İsmet Özel

Kolayca coşuverenler, kolayca cayar. Bu insanların hemen ortaya atılıp, hemen vazgeçmeleri şu veya bu yöne sevkedilmelerini de kolaylaştırır.

Türkiye gemisini yüzdürmek ancak İslâmi değerlerin toplum hayatının eksenine yerleştirilmesiyle gerçekleşebilecek

Lâik Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran odakların mirasçıları Türkiye'de lâiklik uygulamasını kendi elleriyle yürürlükten kaldıracaklar ve yerine çerçevesini kendilerinin çizdiği bir İslâmî model ikame edeceklerse, şimdiden bilmeliyiz ki Türkiye'de Müslümanların bağımlılık ilişkisinde hiçbir değişiklik vuku bulmayacağı gibi Türkiye'nin dünya sistemi merkez-çevre ilişkisi de sarsılmayacaktır. İslâmî yönetim demek yalnızca Türkiye'deki laiklik uygulamasına son verilmesi, mahkemelerde medeni kanun yerine fıkhî esasların geçerli kılınması ise dünya sistemi buna bir formül uydurarak Türkiye'yi İslâmî bir yönetim bahanesiyle zapt u rapt altında tutma teşebbüsünü gerçekleştirebilir.

Aynı şekilde, Türkiye’nin bütün ekonomik başarısızlığı tamamiyle yabancı güçler tarafından çelmelenmiş olmakla açıklamak da budalaca bir avuntudur.

1945 sonrasında 27 yıl sürmüş olan tek parti yönetiminin içinden ve büyük ölçüde CHP'nin siyasî eğitiminin bir uzanası olarak doğmuş bulunan Demokrat Parti Türkiye’nin bir çıkış yolu bulabilmesi amacıyla giriştiği her atılımda Müslüman çoğunluğun desteğine başvurmak zorunda kaldı.

Demek ki Türkiye'de Müslüman olmak, bir hayat tarzı, bir düşünce biçimi, bir tarih görüşü, bir siyasi tutum olarak İslâm'ı ön sıraya koymak yurtseverliğin, millî haysiyetin, toprak bütünlüğünün üstün tutulmasını kendiliğinden getirmektedir

Millet olarak kimliğini, devlet olarak toprak bütünlüğünü İslâm'a borçlu olan Türkiye'nin Müslümanlıkta böylesine kararlı oluşu toplumsal mayanın kıvamını izah etmede belki yardımcı olabilir.

Eski Çinliler "karışıklık dönemlerinde cehalet hayat kurtarır" derlerdi.

Ayağını sıcak tut, başını serin. Yaşamak istersen düşünme derin... Hiç şüphesiz ki bu sözleri derin düşünmenin zevkine varmamış veya bu yönde hangi yararlara ulaşılacağını hiç bilmeyen insanlar keyifle söylerlerdi. Bu yılgınlık ve yalınkatlık yaklaşımı daha da ileri giderek adeta ruh sağlığının bir şartı gibi anlaşılmıştır. "Aman fazla düşünme! Sakın kafanı takma!" Herhangi birinin çok düşünürse çıldıracağı ihtimali anlaşılmaz bir toplumsal kabul görmüş insanlarımız arasında.

Müslümanlara ve İslâm'a lâik kanadın tanıdığı en küçük hareket imkânın bedeli, Müslümanlar tarafından devlete büyük manevra alanı olarak fazlasıyla ödendi. Türkiye'nin Cem Sultanları hep lâikler arasından çıktı. Kan tükürdükleri zaman kızılcık şurubu içtim diyen Müslümanlar neden acaba hiç almayı düşünmeden hep verdiler ve hep vermeye devam ediyorlar? Müslümanların bütün yükü omuzlandıkları halde, çekilen zorluk sonucunda elde edilen rahatlığı kolaylıkla laiklere terk edişleri onların gücünden mi doğuyor, yoksa zaafları sebebiyle böyle bir sonuca istemeseler bile rıza göstermek Müslümanların payına düşmekte mi? Müslümanlar hem ellerinde bir güç bulundurdukları için, hem de lâikler karşısında zaaf gösterdikleri için böyle bir sonuç kaçınılmaz. Müslümanların gücü tarihten ve bu toprakların fiili donanımından gelir. Üzerinde yaşadığımız toprak bir dar'ül İslâm olduğu için Türkiye'dir.

kişisel blog,takip et

Yorum Gönder

♡ Yorumlarınıza en kısa sürede geri dönüş yapılır.
♡ Üyeliğiniz yoksa dahi anonim profili seçerek yorum yapabilirsiniz.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Yazmaya başlayın ve aramak için Enter tuşuna basın.